Klicka här för att läsa en recension från Hallands Nyheter den 4e juli.

Föreställningen Kapten Lösskägg och kannibalerna och är Nöjeskompaniets första musikaläventyr och som med andra ord hade världspremiär på Ullareds friluftsteater sommaren 2007.

Att det blev just Kapten Lösskägg som blev äventyrets antihjälte beror på flera olika anledningar och faktum är att det fanns en hel del mer eller mindre heta kandidater till titelrollen i början. Kapten Kurt, Kapten Ketchup och Kapten studsben för att nämna några, men som många vet så ligger ämnet skägglöshet oss i Nöjeskompaniet väldigt varmt om hjärtat och av någon anledning älskar vi att väcka vår publiks sympatier för dessa ynkliga och socialt missanpassade män.

Idén att skriva en pirathistoria dök upp i våra hjärnor för första gången för snart två år sedan och var från början tänkt att bli en radioteater. Arbetsnamnet var ”Sagor för havets vargar” och första avsnittet skulle handla om den fruktansvärde Morrten Mörkägg, de sju havens mest ökände sjörövarkock. Så blev det inte, men tack vare Kålle Gunnarsson blev det istället en härligt, mustig piratmusikal, med allt vad en sådan bör innehålla av nedgrävda skatter, romantiska söderhavsöar, sabeldueller, dansande spanjorer, blodtörstiga kannibaler och sist men inte minst… skägg.

Nöjeskompaniet Halsöverhuvud.
Tomas och Anders

Fakta om skägg:

”En normalt utvecklad man har skäggväxt, den man som ej har det är ofullgången och fysiskt defekt. Naturen har försett mannen med skägg för att skydda honom från faror vilka han p.g.a. sin fysiska läggning och bestämmelse är särskilt utsatt. Att raka sig är därför att våldföra sig på naturen, varje försök att korrigera naturen är dömt att misslyckas. Den som gör det har gått förbitida från mästaren. Straffet för denna modenyck står i nivå med stubbandet av hästens svans, mopsens klippning som lejon och annan stympning. Alla normala kvinnor tycka om män med skäggväxt, de känna instinktivt att blott dessa äro de riktiga karlarne. Det är för kvinnan en stor njutning att få stryka sin lena kind mot mannens skägg och hon tycker som det franska ordspråket lyder… En kyss utan skägg är ett ägg utan salt.”

Ur: Ungängeskonst - Levnadskonst, kroppsliga defekter och missbildningar
Johan Lindström Saxon, 1912

Skäggordstäv:

Sitta med skägget i brevlådan: Att ha blivit tagen på bar gärning när man till exempel tänkt tjyvläsa någons post men fastnat i en skäggfälla.
Spela om påvens skägg: Att diskutera något oviktigt som tillexempel påvens skägg.
Jämt skägg: Det är riktigt, riktigt jämt.
Tala ur skägget: Sluta jiddra.
Att svära vid sitt skägg: Att lova något på hedersord fast mycket mer.För att beställa...
Musik-CD (100:- plus frakt)
Hela föreställningen på DVD (200:- plus frakt)
maila till: info@halsoverhuvud.com